Rätt kläder på bröllopet

Om du är bjuden till ett bröllop finns det vissa regler att förhålla sig till. Det kan vara från bröllopsparet eller dina egna. Klädval brukar vara ett vanligt bekymmer för dem som får en inbjudan i brevlådan. Vad ska du tänka på

Egna val kan försvåra utbudet

Om du tänker på miljön eller liknande vill du så klart hitta bra och hållbara plagg att bära. Men det är en djungel med termer där ute, det är svår att känna sig säker på om företagen menar samma sak som du när de pratar om miljön och ekologiska varor.

Börja därmed att leta efter en passande outfit i tid, det är inte lika lätt att hitta precis vad du vill ha när många av de större butikerna och kedjorna räknas bort på grund av kvalité och miljö.

Följa anvisningar

Om du har fått en inbjudan brukar det alltid stå med vilken klädsel som förväntas av gästerna. Man använder oftast mannens kläder som en förklaring till vad som passar på bröllop eftersom kvinnan alltid har valet att välja klänning eller kjol.

  • Frack – den mest formella klädkoden. Mannen ska bära frack med vit fluga, kvinnor ska ha aftonklänningar där det är okej med urringat och bara axlar. Tänk dig en fest på Downtown Abbey, så uppklädd ska man vara.
  • Folkdräkt – festligheter med mer traditionell inriktning. Ses sällan på inbjudningskort idag eftersom folkdräkten är ovanlig i det vanliga hemmet. Uniform kan användas istället.
  • Kavaj – minst formella klädseln. Vid ljus årstider kan mannen ha ljus kostym, annars är mörk kostym rekommenderad. Även avvikande byxor och kavaj är okej. Kvinnan ska ha kort klänning eller långbyxor. Aftonklänning fungerar om de manliga gästerna förväntas bära mörk kostym.
  • Smoking – då gäller smoking, kan inte bytas ut mot frack eller kostym. Vit jacka och svarta byxor är okej under sommaren, annars är det mörkblå eller svart smoking. Kvinnor bär aftonklänning med bara axlar eller långärmat. Ska inte vara lika elegant som vid frack.